"Salure is een bedrijf met veel persoonlijkheid en zorg voor elkaar en het werk dat we doen" Rob is binnen 8 jaar gegroeid van een afstudeerstagiair naar Salure's Lead Software Developer. Maak kennis met Rob en ontdek hoe hij zijn groei heeft meegemaakt.
7 vragen voor Lead Software Developer Rob
1. Hoe ben je hier terecht gekomen?
Dat was 8 jaar geleden voor een stageopdracht. Een goede vriend, medestudent en nu oud-collega heeft mij toen aanbevolen bij Jaco, partner van Salure, die een interne ICT-afdeling aan het opzetten was. Ik werd aangenomen als stagiair om een afstudeeropdracht uit te voeren en ook te werken aan ons eerste softwareproduct: de Vervangingstool. Een product waar ik veel tijd en energie in heb gestopt en nog altijd erg trots op ben. Helaas is de markt door de jaren sindsdien veranderd en moesten we de ontwikkeling van dit product afbouwen. Met onze blik op de toekomst hebben we toen besloten om onze energie, van een inmiddels veel groter team, in andere doeleinden te steken.
2. Kun je jouw groeipas tot nu toe beschrijven
Ik ben dus begonnen als stagiair en heb nu de titel Lead Software Developer. Dit betekent simpel gezegd dat ik de grote en moeilijke keuzes op technisch vlak maak over de software die we maken. Toen ik net begon, werkten er drie mensen op de IT-afdeling.
Ik was student aan de Hogeschool Rotterdam en aan het afstuderen, maar was ook junior ontwikkelaar voor verschillende producten en maatwerk voor klanten van Salure. Ik programmeerde in Java, C#, PHP en Javascript. Het was echt een startup. We wilden altijd heel veel en constant nieuwe dingen proberen, snel leveren maar daardoor (te) weinig aandacht geven aan een bredere, lange termijnvisie.
Enkele jaren later werd de vraag naar dashboards steeds groter, onder andere door de opkomst van Big Data. Intern ontstond de vraag naar een softwareproduct dat hierop aansloot. Terwijl mijn aandacht bleef gevestigd op de Vervangingstool, maakte mijn oud-collega een start met SalureConnect. Een vroege versie van SalureConnect was geboren.
Teamuitbreiding
Toen mijn collega vertrok kwam de verantwoordelijkheid bij mij en is er enkele tijd daarna besloten om het team aan programmeurs uit te breiden. Mijn kennis was sinds mijn schooltijd behoorlijk gegroeid. Niet alleen in programmeren maar ook op andere vlakken omdat we ons al die tijd in een klein team hebben bevonden en meerdere petten ophadden. Je leert zo van alle disciplines wel wat, zeker als er iets fout gaat en je snel moet handelen.
Inmiddels hebben we een team van 4 softwareontwikkelaars die werken aan SalureConnect, waar ik als meest senior de verantwoordelijkheid over heb. We werken vandaag de dag vooral met Javascript, iets waar ik weinig ervaring mee had toen ik begon bij Salure. Ook werken we met verschillende andere technieken, waaronder veel moderne, die we maar al te graag zo snel mogelijk uitproberen.
Dat is het mooie aan ons vak: onze constant veranderende technologische wereld. Stilstaan is achteruitgang. We zijn altijd bezig om onze development stack zo innovatief mogelijk te maken om het beste uit het product en onze ontwikkelaars te halen.
"Collega's maken altijd tijd voor elkaar klaar en er wordt goed naar je geluisterd".
3. Hoe ziet een dag op de afdeling Product Development eruit
In ons vakgebied bestaat veel vrijheid om te werken wanneer je wilt. Om 9:30 hebben wij onze ‘daily stand-up' die het begin van de dag markeert waarin iedereen vertelt wat ze de vorige dag gedaan hebben, wat ze vandaag van plan zijn te doen en of ze nog ergens hulp bij nodig denken te hebben.
Zeker in de coronatijd, toen iedereen 5 dagen per week thuis werkte, was dit een anker voor sociaal contact en afstemming. Hoewel een typische daily stand-up maar rond de 15 minuten hoort te duren, liepen de gesprekken toen vaak uit tot uren terwijl je werkte omdat je elkaar anders gewoon niet sprak.
De rest van de dag wordt grotendeels besteed aan programmeerwerk, overleg met collega’s of het beantwoorden van de mailbox. Programmeren is een redelijk solitaire activiteit, waardoor het belangrijk is om in de pauze even tijd voor elkaar te nemen en tafelvoetbal met elkaar te spelen of een stukje te gaan wandelen.
We zijn nog altijd een vrij klein team, dus ons programmeerwerk kan visueel zijn (front-end), volledig server-gericht (API) of database ontwikkeling. We kunnen bezig zijn met compleet nieuwe, spannende features, maar ook met het onderzoeken van een obscure fout in de programmatuur. Na een productieve (en soms ook minder productieve) dag, sluiten we af met nog een potje tafelvoetbal.
4. Wat is typisch Salure?
Iets wat eigenlijk nooit is veranderd in de laatste 8 jaar, is de gelijkheid van medewerkers. Iedereen staat op gelijk vlak en mag zich uitspreken over beslissingen en keuzes die gemaakt worden. Als de deur open staat mag je op elk moment binnenlopen bij elke leidinggevende en de baas zelf. Om te klagen, uit te huilen over een (persoonlijke) situatie of gewoon even een praatje maken.
5. Wat kan er beter?
De cultuur in Salure is naar mijn mening erg traditie-gedreven en gaat moeilijk om met verandering. Verandering zou vaker omarmd moeten worden met vertrouwen in de persoon. Thuiswerken werd bijvoorbeeld altijd ontmoedigd, maar tijdens corona moesten we wel. Toen bleken alle angsten die deze verandering tegenhielden totaal ongegrond. Er is ook bewezen dat dit bij veel collega's de productiviteit juist verhoogt.
6. Waar is het leukste aan je werk in Salure?
Programmeren is in essentie problemen oplossen en dat is een creatieve taak waar ik veel voldoening uithaal. Voor Salure heeft dit zich uitbetaald in de kwaliteit van onze producten en de ruime mogelijkheden in samenwerking met collega’s. Salure bestaat uit verschillende afdelingen die niet altijd direct iets met elkaar te maken hebben.
De laatste jaren is er veel meer een dialoog ontstaan tussen de afdelingen. Hierbij hebben we gemerkt dat we elkaar veel meer te bieden hebben dan we dachten. Van technische verbeteringen en automatisering, tot het delen van denk- en werkwijzen die ons versterken. Het ontdekken van wat collega’s voor elkaar kunnen betekenen en de samenwerking die daaruit kan ontstaan, staat bij mij bovenaan.
Daarnaast heeft iedereen bij Salure echte passie voor wat we doen en waar we voor staan. Elke afdeling is constant bezig zichzelf te overtreffen en elkaar beter te maken. Die passie wordt gewaardeerd en als dit zijn vruchten afwerkt, vieren we dat samen.
7. Welk advies zou jij een sollicitant geven?
Salure is een bedrijf met veel persoonlijkheid en zorg voor elkaar en het werk dat we doen. Lees je in, bereid je voor, en laat zien waarom jij als persoon en Salure een goede match zijn. Werk jij net als Rob met veel passie? Ben jij een echte teamspeler en denk jij een goede match te zijn?